Facebook Twitter Youtube Flickr Instagram

U mbajt shfaqja “Vendi për mbështetje – Korrupsioni në vendin e punës midis grave”, e cila përqendrohet në luftën kundër dhunës që gratë e përjetojnë në vendet e tyre të punës. Shfaqja u bazua në dëshmitë e rreth 500 grave që i ndanë përvojat e tyre nga vendet e tyre të punës, në një hulumtim të kryer gjatë muajit mars dhe prill të këtij viti, përmes hulumtimit online, anketës dhe intervistave.

“Vendi për mbështetje” iu kushtua të gjitha grave të guximshme që përmes dëshmive të tyre krijuan dhe krijojnë një hapësirë mbështetjeje për të gjitha ato që përballen me dhunë të çdo lloji. E dëshmitë janë shqetësuese:

“Kam shumë incidente për ta veçuar vetëm 1. Në përgjithësi kishte komente seksiste nga bashkëpunëtorët dhe/ose kolegët, ngritje të syve, zhvlerësimi dhe fyerje të inteligjencës mbi bazë gjinore, bërtitje me fjalë fyese, etj. Por kam hasur edhe në prekje të padëshiruara gjatë takimeve afariste, në shpatulla, në pëllëmbë, në bel. “Në përgjithësi, të dy llojet e ngacmimeve më kanë trembur, poshtëruar dhe shqetësuar.”

“Sjellje arrogante, e vrazhdë, e pakulturuar nga një menaxher duke menduar se institucioni është e pronë e tij, kështu që, me një ton të lartë dhe të pakulturuar, mund t’ju largojë prej saj sikur të keni ardhur në shtëpinë e tij. “Standarde të dyfishta ndaj anëtarëve të partisë së tij dhe ndaj punonjësve të tjerë.”

“Pas një pushimi të zgjatur të lehonisë (pasi fëmija im ishte i sëmurë unë kisha të drejtë për pushim mjekësor) ditën e parë të punës unë u pushova nga puna nga menaxheri dhe mu ndërpre puna para të gjithë kolegëve sepse ai tashmë kishte punësuar një tjetër punonjëse në vendin tim.”

Në shfaqje morën pjesë aktoret Emine Halil, Vlladanka Dimkovska dhe Enxhi Nikolloska, në regji të Dragana Gunin, kurse identiteti i të gjithë atyre që i ndanë përvojat e tyre është i mbrojtur dhe të gjitha storjet janë anonime dhe të adaptuara në mënyrë dramatike.

Në këtë projekt është punuar që nga fundi i vitit 2020 dhe atij i kanë paraprirë edhe përvojat e studenteve që kanë përjetuar ngacmime seksuale nga ana e profesorëve në fakultetet e tyre.

Nëse dëshironi t’i dëgjoni historitë audio të bazuara në përvojat që gratë dhe vajzat i kanë pasur në punët e tyre ose në fakultetin ku studiojnë, mund ta bëni këtë në këtë kanal në Youtube.

Ndiqni aktivitetet e projektit edhe në: Instagram  dhe Facebook 

“Vendi për mbështetje – korrupsioni në vendin e punës te gratë” u realizua me mbështetjen e Fondacionit Shoqëri e Hapur – Maqedoni.

—————————————————

20 Maj 2021