Facebook Twitter Youtube Flickr Instagram

Grupi joformal i aktivistëve “Shtip Art Aktivizam” zhvilloi edhe një aksion tjetër, gjegjësisht instalim, i cili është një dhuratë për të gjithë fëmijët, veçanërisht duke pasur parasysh faktin fëmijët që përballen me vështirësi në zhvillim. Tema është “Fëmijët meritojnë më shumë”.

Instalimi ka karakter edukativ, e njëkohësisht edhe karakter argëtues që fëmijët të jenë në gjendje të mësojnë më shumë rreth kafshëve, por kryesisht ka për detyrë t’u tregojë qytetarëve, vendimmarrësve dhe autoriteteve lokale se ka mungesë të terreneve të këtilla për lojë dhe të hapësirave të gjelbërta. Ajo kujton se fëmijët meritojnë më shumë vëmendje me hapësira më të bukura për relaksim dhe edukim, veçanërisht për fëmijët më të rrezikuar.

Instalimi përbëhet nga katër kafshë të bëra me myk çimentoje dhe të pikturuara me ngjyra origjinale – gjirafë, breshkë, hipopotam dhe arushë. Përveç shpjegimit në maqedonisht dhe anglisht, të gjitha kafshët do të kenë shpjegim edhe në alfabetin e Brejit në mënyrë që fëmijët me probleme të shikimit të mësojnë më shumë për këto kafshë. Për përgatitjen e instalimit u angazhuan profesionistë dhe artistë, që t’u japin formë sa më origjinale kafshëve.

Për realizimin e aktiviteteve janë bërë hulumtime të mëparshme, dhe në të njëjtën kohë janë kontaktuar edhe defektologë, artistë, aktivistë, si dhe përfaqësues të shoqatës “Zemrat e bashkuara” nga Shtipi, një shoqatë e prindërve të fëmijëve të cilët përballen me vështirësi në zhvillim. Një kontribut të veçantë në implementimin dhe krijimin e këtij instalimi ka kryetari i shoqatës “Zemrat e bashkuara”, Zoran Mijallkov, i cili dha një pikëpamje të rëndësishme për nevojat specifike të fëmijëve dhe për mënyrën se si mund të plotësohen nevojat për siguri, por edhe për argëtim.

 

Instalimi është vendosur në parkun përballë ndërtesës “Proleçe”, ku ka mjaft hapësirë të gjelbër dhe mundësi që fëmijët të jenë të sigurt, të animuar dhe të relaksuar. Ajo është aprovuar për përdorim nga Komuna e Shtipit, e cila posaçërisht e ka lehtësuar realizimin, por gjithashtu ka mundësuar që ky instalim të vazhdojë t’i bëjë fëmijët të lumtur në ditët në vijim.

Qytetarët më të vegjël të Shtipit do të kënaqen duke luajtur me figurat, ndërsa për të rriturit ky instalim do të jetë një lloj APELI për ruajtjen e hapësirave të gjelbra dhe terreneve të lojërave për fëmijë, por edhe për sjellje të përgjegjshme dhe kontribut personal për një Shtip më të bukur.

—————————————————

25 Nëntor 2020