Facebook Twitter Youtube Flickr Instagram

Ne jetojmë në një moment transformues në histori. Mbijetesa e shoqërive të hapura është nën kërcënim dhe ne po përballemi me një krizë edhe më të madhe: ndryshimet klimatike. Ato përbëjnë një kërcënim për mbijetesën e qytetërimit tonë. Kjo sfidë e dyfishtë më frymëzoi ta paralajmëroj projektin më të rëndësishëm të jetës sime pikërisht këtu, sonte.

Siç argumentoj në librin tim të fundit, “Në mbrojtje të shoqërisë së hapur”, në një moment revolucionar spektri i mundësive është shumë më i gjerë sesa në kohërat normale. Kohët e fundit, ka qenë më e lehtë të ndikohet në ngjarje sesa të kuptohet se çfarë po ndodh. Si rezultat i kësaj, ka pak gjasa që rezultatet të përkojnë me pritjet e njerëzve. Kjo tashmë ka ngjallur një zhgënjim të gjerë që politikanët populistë kanë përdorur për qëllimet e tyre.

Një shoqëri e hapur nuk kishte gjithmonë nevojë për mbrojtjen që duhej sot. Rreth 40 vjet më parë, kur fillova të punoja për atë që unë e quaj filantropi ime politike, ne kishim një erë në kurrizin tonë që na shtyu përpara. Bashkëpunimi ndërkombëtar ishte kredia kryesore. Në një farë mënyre, ishte madje edhe përpara Bashkimit Sovjetik të falimentuar, i cili po shkëputet – a ju kujtohet parulla marksiste “punëtorë të botës, bashkohuni”? Në të kundërt, Bashkimi Evropian kishte më shumë fuqi dhe unë mendova se mishëronte një shoqëri të hapur.

Por, rreziku u kthye kundër shoqërive të hapura pas rrëzimit financiar të vitit 2008, që ishte një dështim i bashkëpunimit ndërkombëtar. Kjo, nga ana tjetër, ka çuar në rritjen e nacionalizmit, i cili është armiku më i madh i një shoqërie të hapur.

***

Në mes të vitit të kaluar, unë ende kisha disa shpresë për një kthesë tjetër dhe një kthim në bashkëpunimin ndërkombëtar. Zgjedhjet e Parlamentit Evropian kanë dhënë rezultate çuditërisht pozitive. Pjesëmarrja u rrit me 8%, që është tendenca e parë pozitive që nga themelimi i Parlamentit. Më e rëndësishmja, shumica e heshtur ka ngritur zërin për bashkëpunim më të madh evropian.

Sidoqoftë, deri në fund të vitit, shpresat e mia u ndërprenë. Fuqitë më të mëdha botërore, d.m.th. Shtetet e Bashkuara, Kina dhe Rusia kanë mbetur në duart e përpjekjeve reale ose diktatoriale dhe numri i sundimtarëve autoritarë ka vazhduar të rritet.

Lufta për të parandaluar Brexit, e cila është e dëmshme për Britaninë dhe BE, përfundoi në humbje.

Nacionalizmi, në vend që të ndalet, po fiton forcë. Pengesat më të mëdha dhe më të këqia kanë ndodhur në Indi, ku Narenda Modi i zgjedhur në mënyrë demokratike po krijon një shtet nacionalist hindu duke imponuar sanksione ndaj Kashmir, një rajon gjysmë-autonome myslimane dhe duke kërcënuar se do të zhveshë miliona muslimanë të shtetësisë së tyre.

Katastrofa humanitare në Amerikën Latine vazhdon të zhvillohet. Me fillimin e këtij viti, afro 5 milion Venezuelanë kishin emigruar nga vendi, duke shkaktuar trazira të përhapura në vendet fqinje. Në të njëjtën kohë, Bolsonaro nuk arriti të parandalojë shkatërrimin e pyjeve të shiut në Brazil në mënyrë që të hapte rajonin për blegtorinë. Si një goditje shtesë, konferenca e KB për klimën në Madrid përfundoi pa arritur një marrëveshje të rëndësishme.

Më në fund, në fjalimin e tij të Vitit të Ri drejt kombit, Kim Jong-un kërcënoi Shtetet e Bashkuara me aftësitë e saj bërthamore, dhe veprimet impulsive të Trump rritën rrezikun e përshkallëzimit të konfliktit në Lindjen e Mesme.

Më lejoni të kthehem tek një temë tjetër shqetësuese, i marrëdhëniet SHBA-Kinë. Ata janë bërë tepër të ndërlikuara dhe të vështira për t’u kuptuar. Ndërveprimi midis dy presidentëve, Donald Trump dhe Xi Jinping, na jep një aluzion të dobishëm. Ata të dy përballen me kufizime të brendshme dhe armiq të ndryshëm. Të dy po përpiqen të rrisin fuqinë e pozitës së tyre shtetërore në dhe më gjerë. Edhe pse ata kanë gjetur disa arsye të dobishme për bashkëpunim, motivimet e tyre janë krejt të ndryshme.

Presidenti Trump është një mashtrues dhe një narcisist i paparë që dëshiron që bota të sillet rreth tij. Kur ëndrra e tij për t’u bërë president u bë realitet, narcizmi i tij u zhvillua në përmasa patologjike. Në të vërtetë, ai ka tejkaluar të gjitha kufijtë e vendosur me Kushtetutë mbi presidencën, dhe për këtë arsye është iniciuar një procedurë për fajësimin e tij. Në të njëjtën kohë, ai arriti të mbledhë një numër të madh ndjekësish që besuan lehtësisht në realitetin e tij alternative. Ajo e ktheu narcizmin e tij në një sëmundje malinje. Ai filloi të besojë se ai mund të imponojë realitetin e tij alternative jo vetëm për ndjekësit e tij, por edhe vetë realitetin.

Homologu i Trump, Xi Jinping, pati një përvojë traumatike në rininë e tij të hershme. Babai i tij ishte një nga themeluesit e Partisë Komuniste të Kinës. Ai u përjashtua nga festa dhe djali i tij, Xi Jinping, u rrit në një mërgim fshatar. Që atëherë, qëllimi i udhëheqjes së Xi ka qenë të rivendosë mbizotërimin e Partisë Komuniste mbi jetën në Kinë. Ai e quan atë “ëndërr kineze” të një Kine “të përtërirë” të aftë për të projektuar fuqinë dhe ndikimin e saj në të gjithë botën. Xi Jinping hoqi sistemin e zhvilluar me kujdes të udhëheqjes kolektive dhe u bë diktator sapo fitoi forcë të mjaftueshme për ta bërë këtë.

Kur bëhet fjalë për motivimet e tyre, ata janë krejtësisht të ndryshëm. Trump është i gatshëm të sakrifikojë interesat kombëtare për interesat e tij personale, dhe ai do të bëjë praktikisht gjithçka për të fituar përsëri zgjedhjet. Në të kundërt, Xi Jinping është i gatshëm të shfrytëzojë dobësitë e Trump dhe të përdorë inteligjencën artificiale për të fituar kontroll të plotë mbi njerëzit e tij.

Suksesi i Xi Jinping nuk është i sigurt. Një nga dobësitë e Kinës është fakti që ende varet nga Shtetet e Bashkuara për të furnizuar mikroprocesorët e nevojshëm për të dominuar në tregun e teknologjisë 5-G dhe për të zbatuar plotësisht sistemin e vlerësimit shoqëror të qytetarëve, gjë që është një kërcënim për shoqëritë e hapura.

Xi Jinping gjithashtu u përball me forca të caktuara jopersonal, siç janë demografia që nuk funksiononte në favor të tij. Politika për një fëmijë, e cila ishte në fuqi deri në vitin 2015, krijoi një mungesë të punëtorëve të rinj, por edhe të grave në periudhën riprodhuese, pavarësisht numrit të madh të të moshuarve. Këto tendenca mund të përkeqësohen vetëm. Rënia e popullsisë në moshë pune tani është e pamëshirshme.

Nisma Ekonomike Një Rrip dhe Një Rrugë ka porositur kredi të mëdha, disa prej të cilave nuk do të paguhen kurrë. Kina nuk mund ta përballojë këtë sepse deficiti i saj buxhetor është rritur dhe suficiti i saj tregtar është zvogëluar. Që nga fuqia e centralizuar e Xi Jinping, politika ekonomike e Kinës ka humbur fleksibilitetin dhe shpikshmërinë e saj.

Për t’i bërë gjërat më keq për Xi, administrata Trump ka zhvilluar një politikë gjithëpërfshirëse dhe bipartizane ndaj Kinës, duke pretenduar se Kina është një rival strategjik. Kjo është politika e vetme bipartizane ndaj Kinës që administrata Trump ka arritur të prodhojë, dhe ka vetëm një person që mund ta prishë atë dhe të dalë i pandëshkuar, dhe kjo është Presidenti Trump.

Fatkeqësisht, nga një perspektivë e shoqërisë së hapur, ai është i aftë ta bëjë këtë, siç e ka treguar tashmë kur e vendosi Huawei në tryezën e bisedimeve me Xi Jinping.

***

Përkundër këtij sfondi, më lejoni të jap një këndvështrim të duhur për ngjarjet e trazuara të fillimit të këtij viti.

Presidenti Trump nuk kishte plan strategjik kur autorizoi lëshimin e një rakete që vrau liderin e Gardës Revolucionare Irani, Suleimani dhe një komandant të milicisë pro-iraniane në Irak, por ai ka një instinkt të pakuptueshëm për t’u thënë ndjekësve të tij besnikë se si të reagojnë ndaj veprimeve të tij. Ata janë të emocionuar. Me këtë, detyra e demokratëve, të cilët filluan një procedurë për largimin e tij nga detyra, u bë jashtëzakonisht e vështirë. Gjyqi i Senatit po kthehet në një ngjarje pro-forma pasi mazhoranca republikane në Senat bashkohet në mbrojtje të Trump, megjithëse Kryetari i Gjykatës Kushtetuese Roberts, i cili kryeson procesin, mund të na befasojë.

Në të njëjtën kohë, ekipi ekonomik i Trump ka arritur të mbinxeh ekonominë tashmë të qëndrueshme. Tregu i aksioneve, i cili ka filluar të festojë suksesin ushtarak të Trump, po arrin nivele të reja rekord. Sidoqoftë, ekonomia e mbinxehur nuk mund të mbahet në gjendje të vluar për një kohë të gjatë.

Nëse e gjithë kjo do të ndodhte afër zgjedhjeve, do të kishte siguruar rizgjedhjen e tij. Problemi i tij është fakti që zgjedhjet do të mbahen në 10 muaj dhe në një situatë revolucionare, dhe kjo është një jetë e tërë.

Nga këndvështrimi i një shoqërie të hapur, situata duket mjaft e zymtë. Ne lehtë mund t’i nënshtrohemi dëshpërimit, por kjo do të ishte një gabim. Publiku ka filluar të ndërgjegjësohet për rreziqet e ndryshimit të klimës. Ata janë bërë një përparësi kryesore për Bashkimin Evropian – por ne nuk mund të mbështetemi në Shtetet e Bashkuara për sa kohë që Trump është në pushtet, sepse ai mohon ndryshimin e klimës.

Ekzistojnë gjithashtu baza për shpresë për mbijetesën e shoqërive të hapura. Ata kanë dobësitë e tyre, si dhe regjimet shtypëse. Dobësia më e madhe e diktaturave është fakti që kur ata janë të suksesshëm, ata nuk dinë kur ose si të ndalojnë së qeni shtypës. Ata nuk kanë mekanizma kontrolli që u japin demokracive një shkallë stabiliteti. Si rezultat, ata që janë nënshtruar tregojnë revoltën.

Ne e shohim që sot po ndodh në të gjithë botën. Ne kemi parë rezistencën më të suksesshme deri më tani në Hong Kong, por ajo vjen me një çmim të lartë: ai gjithashtu mund të shkatërrojë prosperitetin ekonomik të qytetit. Ka kaq shumë revolta në të gjithë botën tani që do të na duhet shumë kohë për t’i shikuar ato veç e veç.

Pas stuhisë së revoltës, unë mund të bëj një përgjithësim për ata që ka të ngjarë të jenë të suksesshëm. Një shembull i kësaj është Hong Kongu. Nuk ka një udhëheqje të dukshme që mund të identifikohet, por ka ende një mbështetje të madhe nga popullata.

Fillova ta formoj këtë konkluzion kur mësova për një lëvizje spontane të të rinjve që po futen në mitingjet e mbajtura nga Matteo Salvini, diktatori italian në një përpjekje. Ato mbajnë prerje sardele kartoni të etiketuara “sardele kundër Salvini” dhe shpjegojnë se ka shumë më shumë sardele sesa peshkaqenë si Salvini, që do të thotë se sardelet janë të destinuara të mbizotërojnë.

Sardenjat janë variant italian i trendit botëror të udhëhequr nga të rinjtë. Kjo më çon në përfundimin se rinia e sotme mund të ketë gjetur një mënyrë për të kundërshtuar diktaturat nacionaliste.

Unë shoh një forcë tjetër konstruktive që del në skenën botërore: kryetarët e bashkive të qyteteve të mëdha organizohen rreth çështjeve të rëndësishme. Në Evropë, ndryshimet klimatike dhe migracioni i brendshëm janë të larta në axhendat e tyre. Koincidon me shqetësimet kryesore të rinisë së sotme. Përfshirja në këto çështje mund të krijojë një lëvizje të fuqishme pro-evropiane që mbron një shoqëri të hapur. Por mbetet pyetja nëse këto aspirata do të jenë të suksesshme.

***

Duke pasur parasysh urgjencën e ndryshimit të klimës dhe trazirave në të gjithë botën, nuk do të ishte ekzagjerim të thuash që viti 2020 dhe vitet e ardhshme do të përcaktojë jo vetëm fatin e Si dhe Trump, por edhe fatin e botës.

Nëse mbijetojmë në një afat të shkurtër, do të na duhet akoma një strategji afatgjatë. Nëse Xi Jinping arrin të zbatojë plotësisht sistemin e tij të vlerësimit shoqëror të qytetarëve, ai do të krijojë një lloj të ri të sistemeve autoritare dhe një lloj të ri të njerëzve që janë të gatshëm të heqin dorë nga autonomia e tyre personale vetëm për të mos u futur në telashe. Pasi të humbasë, pavarësia personale është e vështirë të rimarrë. Nuk ka vend për një shoqëri të hapur në një botë të tillë.

Unë besoj se, si një strategji afatgjatë, shpresa jonë më e madhe qëndron në qasjen në arsim cilësor, konkretisht edukimin që forcon autonominë e individit duke nxitur të menduarit kritik dhe duke theksuar lirinë akademike.

Tridhjetë vjet më parë, unë krijova një institucion arsimor që bën vetëm atë. Quhet Universiteti i Evropës Qendrore (CEU), dhe misioni i tij është të promovojë vlerat e një shoqërie të hapur.

Gjatë këtyre 30 viteve, CEU është rritur në një nga 100 universitetet më të diplomuar në botë në fushën e shkencave shoqërore. Është bërë gjithashtu një nga universitetet më ndërkombëtare, me studentë nga 120 vende dhe staf mësimor nga më shumë se 50 vende. Vitet e fundit, CEU ka fituar një reputacion global për të mbrojtur lirinë akademike kundër Viktor Orban, sundimtari hungarez që ka një qëllim të fortë për ta shkatërruar atë.

CEU bashkon studentë dhe staf mësimor që përfaqësojnë shumë kultura dhe tradita të ndryshme, dhe që dëgjojnë njëri-tjetrin dhe debatojnë me njëri-tjetrin. CEU ka treguar se pjesëmarrja aktive qytetare mund të kombinohet me ekskluzivitetin akademik.

Sidoqoftë, vetë CEU nuk është aq e fortë sa të bëhet institucioni arsimor që i duhet botës. Kërkon një lloj të ri të rrjetit arsimor global.

Për fat të mirë, ne kemi blloqet e ndërtimit për të ndërtuar një rrjet të tillë: CEU dhe Bard College në Shtetet e Bashkuara janë partnerë afatgjatë. CEU është një institucion i diplomuar, ndërsa Bard është një kolegj inovativ, kryesisht universitar i arteve universitare. Të dy institucionet kanë mbështetjen e Fondacioneve të Shoqërisë së Hapur dhe inkurajohen të ofrojnë ndihmë për universitete dhe kolegje të tjera në mbarë botën. Bard dhe CEU kanë zhvilluar një larmi marrëdhëniesh të suksesshme me pjesë më pak të zhvilluara të botës.

Është koha që FOS të fillojë planin ambicioz për të përmirësuar këto themele dhe për të ndërtuar një rrjet arsimor të ri dhe inovativ që i nevojitet bota. Shkurtimisht do të quhet Rrjet i Universiteteve të Shoqërisë së Hapur ose RUSHH.

RUSHH do të jetë unike. Do të ofrojë një platformë alternative mësimore dhe kërkimore. Në fazën e parë, ajo do të zhvillojë lidhje më të ngushta brenda rrjetit ekzistues. Në fazën e dytë, ne do ta hapim këtë rrjet për institucione të tjera që duan të përfshihen dhe që janë të etur dhe të kualifikuar për ta bërë këtë.

Për të treguar se ideja është praktike, ne kemi zbatuar tashmë fazën e parë. Ne zhvillojmë klasa të përbashkëta për studentë nga disa universitete të vendosura në pjesë të ndryshme të botës, të cilët ndajnë stafin mësimor dhe zbatojnë projekte të përbashkëta kërkimore në të cilat bashkëpunojnë njerëz nga shumë universitete.

Duke ndjekur shembullin e CEU dhe Bard, RUSHH do të vazhdojë përpjekjet e tij për të arritur në vendet ku nevojitet arsim i lartë cilësor dhe për t’i shërbyer popullsisë së lënë pas dore si refugjatët, të burgosurit, romët dhe popujt e tjerë të shpërngulur si Rohingya. RUSHH është e gatshme të fillojë me programin masiv “Shkencëtarët në rrezik”, i cili lidh një numër shkencëtarësh të jashtëzakonshëm, por politikisht të rrezikuar me këtë rrjet të ri global dhe midis tyre.

CEU tashmë është pjesë e një rrjeti të universiteteve evropiane të shkencave sociale të quajtur CIVIKA, i drejtuar nga Instituti i Shkencave Politike (Science Po) në Paris dhe duke përfshirë Shkollën e Ekonomisë në Londër. CIVIKA fitoi konkursin e sponsorizuar nga Bashkimi Evropian, i cili u kërkoi anëtarëve të konsorciumit të bashkëpunojnë jo vetëm në fushën e arsimit, por edhe në fushën e shtrirjes civile dhe ndërkombëtare. RUSHH, përmes CEU dhe Bard, po kryen veprime pionierë në këto fusha dhe shpresojmë që anëtarët e CIVIKA të jenë të interesuar të bashkohen me RUSHH, i cili do të krijojë një rrjet vërtet global.

Për të demonstruar angazhimin tonë ndaj RUSHH, ne po ndajmë 1 miliard dollarë për këtë rrjet. Sidoqoftë, ne nuk mund të ndërtojmë një rrjet global vetë, ne kemi nevojë për institucione partnere dhe mbështetës nga e gjithë bota për t’u bashkuar me këtë angazhim.

Ne kërkojmë partnerë me vizion që ndjejnë përgjegjësi për të ardhmen e qytetërimit tonë, njerëz që janë frymëzuar nga qëllimet e RUSHH-së dhe që duan të marrin pjesë në realizimin dhe dizajnin e tyre.”

Unë e konsideroj RUSHH projektin më të rëndësishëm dhe më të gjatë në jetën time, dhe dua ta shoh atë të implementuar ndërsa jam akoma këtu. Shpresoj që ata që ndajnë këtë vizion do të na bashkohen për ta bërë atë realitet.

Ju faleminderit.

—————————————————

27 Janar 2020