Facebook Twitter Youtube Flickr Instagram
Почитувани,
Ве покануваме да земете учество на конференцијата „Како понатаму? Реформите на јавната администрација по јунскиот Европски совет“, која ќе се одржи на 24 јуни 2019 (понеделник), со почеток во 10.30 часот, во хотелот Холидеј ин, сала Милениум 2.

Вашето учество можете да го најавите на следниот линк.

Агенда за настанот:

10.30 – 11.00
Регистрација на учесници

11.00 – 12.20
КАКО ПОНАТАМУ? РЕФОРМИТЕ НА ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА ПО ЈУНСКИОТ ЕВРОПСКИ СОВЕТ
Модератор: Васко ПОПЕТРЕВСКИ, новинар

Санта АРГИРОВА, Претседателка на Управен одбор, „Фондација Отворено општество – Македонија“

Дамјан МАНЧЕВСКИ, Министер за информатичко општество и администрација

Н.Е. Kristian TIMONIE, Амбасадор на Франција

Freek JANMAAT, Раководител на секторот за операции во Делегацијата на Европската Унија во Скопје

Miroslawa BORZYCZKA, Координаторка за Република Северна Македонија при СИГМА

Љупчо ПЕТКОВСКИ, Извршен директор, „Евротинк – Центар за европски стратегии”

Q&A сесија

12.30 – 13.30 
ОЦЕНКА НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО ЗА УСПЕШНОСТА НА РЕФОРМАТА НА ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА

Модератор: Данче ДАНИЛОВСКА, Постара програмска координаторка, „Фондација Отворено општество – Македонија“

Марија МИРЧЕВСКА, Проектна менаџерка, „Фондација Отворено општество – Македонија“ – Презентација на наодите од мониторингот на Стратегијата за реформа на јавната администрација за 2018 година

Зорица СТРЕЗОСКА, Проектна координаторка, „Евротинк – Центар за европски стратегии” – Презентација на наодите од анкетното истражување „Еврометар“ за 2019 година

Неда МАЛЕСКА САЧМАРОСКА, Извршна директорка, Центар за управување со промени

Маја ЈОВАНОВСКА, Новинарка, Истражувачка репортерска лабараторија – Истражувачко новинарство како механизам за овозможување транспарентност и отчетност
Презентација на кратко видео

Q&A сесија

13.30 – 14.00   
Коктел

***
На учесниците кои патуваат надвор од Скопје, ќе им бидат покриени патни трошоци во висина на автобуска карта, со приложување на: копија од лична карта, копија од повратниот автобуски билет или доколку трошокот е направен со сопствено возило треба да прати копија или скен од сметка за гориво и сите патарини, информација за трансакциска сметка.

***
Конференцијата е завршна активност на проектот „Граѓанска алијанса за транспарентност – Набљудување на процесот на реформа на јавната администрација од страна на граѓанските организации“, кој го спроведуваат „Фондација Отворено општество – Македонија“ и „Евротинк – Центар за европски стратегии“ со финансиска поддршка од Европската Унија.