Facebook Twitter Youtube Flickr Instagram

Shkritorja “Kraunfild Faundri” në Probishtip tashmë pesë muaj prodhon në baza të provës, pa lejen ligjore A të integruar. Shkritorja që prodhon kapakët për puseta dhe elemente të tjerë mekanikë është subjekti i ri dhe i tretë më i madh ekonomik në industrinë e rëndë në qytetin e Probishtipit. Është qyteti i vetëm në Lindje, i cili është në hartën ekologjike me një pikë të nxehtë, për shkak të ndotjes hapësirës së vjetër të pa rregulluar, i cili ndodhet në hyrje të qytetit të Probishtipit, në anën e djathtë të rrugës që të çon në Shtip dhe Koçan.

Shkruan: Viktorija Dimitrova – Jovanova

Probishtipi është gjithashtu një qytet ku shumica e objekteve nga industria e rëndë janë të përqendruara në një vend. Në qytetin më të vjetër të minierave në lindje të industrisë G1, miniera e plumbit dhe e zinkut “Bulmak”, e cila është e njohur për publikun si miniera Zletovo dhe fabrika sllovene e baterive “Tab Mak”, funksionojnë prej vitesh. Shkritorja, e cila është kapital i huaj, u njoftua në vitin 2014, dhe u hap në 11 dhjetor 2019 dhe ndodhet në zonën e re industriale “Neokazi”.

Sipas hulumtimit të aktivistes mjedisore Svetlana Stanoeska, në dekadat e fundit në qytetin e industrisë së rëndë, shkalla e vdekshmërisë është rritur, dhe shkalla e lindjeve është ulur në mënyrë drastike.

– Kemi shifra që janë vërtet mahnitëse dhe të gjithë duhet të ulemi vërtet. Qyteti thjesht po vdes. Mund t’ju them se në gjashtë muajt e parë të 2019, 72 njerëz vdiqën, ndryshe nga viti 2017. Kjo është edhe dy herë më shumë. Tani për tërë vitin 2019 kemi mbi njëqind funerale. Kemi dy herë më shumë, kështu që shkalla e vdekshmërisë me të vërtetë është rritur, thotë Stanoeska.

Shkritorja e re ndau banorët e Probishtipit

Historia e shkritores së huaj filloi në vitin 2014, kur dy bashkëpunëtorë master në Universitetin Cranfield në Mbretërinë e Bashkuar krijuan një kompani të regjistruar në parajsë për kompanitë në det të hapur, Ishujt e Virgjër. Nga atëherë e deri më sot, dy grupe politike kanë ndryshuar në vend dhe si asnjëherë më parë, ai ka ndarë njerëzit e Probistipit në dy kampe. Njëra e mirëpret atë në interes të krijimit të vendeve të reja të punës, dhe tjetra është miqësore me mjedisin. Ata besojnë se qyteti ka lehtësira të mjaftueshme nga industria G1 ose e njohur si industri e rëndë, e cila ende ndikon në mjedis, përfshirë shëndetin e njeriut, por gjithashtu ka një ndikim në jetën e egër.

– Kemi frikë, por nuk kemi punë dhe njerëzit do të duhet të punësohen. Tani, Zoti na ruaj, askush prej tyre nuk vdiq në Veles dhe mendoj se nuk do të vdesim, thotë një burrë nga Probistip. Zoran Zaev dhe Emil Dimitriev. Menaxhmenti i shkritores njoftoi më pas se ata po fillonin me një prodhim prove të kapakëve të pusetave dhe elementëve të ndryshëm të makinerisë. Janë investuar rreth 17 milion euro në fabrikë dhe makineri. Shefi ekzekutiv i Kraunfield CEO Faundry, Darius Ljuba, vuri në dukje se portofoli i produkteve përfshin prodhimin e kapakëve të pusetave, fazave, valvulave të ajrit dhe hidrantëve, elementëve të tubacionit dhe gazit të gazit, pjesë për makineri bujqësore dhe ndërtimore, dhe do të prodhojnë në të ardhmen e afërt. pjesë për industrinë e automobilave.

-Ky ceremoni është një moment i rëndësishëm për biznesin tonë dhe gjithashtu besojmë se ky është një hap i rëndësishëm për zhvillimin e prosperitetit të komunitetit të Probistip. Ngjarja e sotme është një festë e përpjekjeve të përbashkëta, të cilat rezultojnë në një nga shkritoret më moderne dhe miqësore me mjedisin, jo vetëm në këtë vend, por edhe në Evropë, tha Jiuba në ditën e ceremonisë së hapjes së shkritores.

Fabrika e kozmetikës së marijuanës pengon planet e zgjerimit të shkritores Crownfield

Pesë vjet më parë në mesin e ambientalistëve dhe atyre që dyshuan se ky investim do të ishte ndotësi i ri i Probishtip ishte aktivisti i mjedisit, tani këshilltar nga partia DOM në Këshillin e Komunës së Probistip, Svetlana Stanoeska dhe kryetarin aktual Dragan Anastasov.

Ata kundërshtuan haptas hapjen e një entiteti tjetër biznesi nga industria e rëndë.Ata menduan se prapa termit shkritore fshihet një shkrirëse, si ajo që punonte më parë në Veles, dhe populli i Veles ende vuan pasoja shëndetësore, duke filluar nga më i riu deri tek barku i nënës, deri tek banorët e moshuar. Pastaj ata deklaruan se kur hidhet një metal, së pari duhet të shkrihet. Ata kishin frikë për mjedisin, por edhe për shëndetin e njerëzve që do

punoi në të. Svetlana Stanoeska si aktiviste e mjedisit ka ndjekur këtë investim që në fillim, dhe me fillimin e prodhimit ajo beson se qytetarët nuk kanë të dhëna përkatëse nga të dyja stacionet matëse, sepse nuk tregojnë substanca të dëmshme të lëshuara jo vetëm nga shkritori, por edhe nga objektet e tjera të industrisë së rëndë.

-Për shembull me CO 2, HO 2, CO 2, metale të rënda, etj. Pra, këta janë pastrues PM, të cilët janë më të mëdhenj dhe mund të shihen me sy të lirë. Pas instrumenteve matës, njëri prej të cilëve është vendosur në vendbanimin Kalnishta ose në zonën industriale në dhjetor dhe janar, ka pasur ditë që treguan deri në tre ose katër herë më shumë ndotje sesa normale, mbi 50 miligram. Kishte një periudhë prej rreth 18 deri në 24 orë, një kohë kur qytetarët janë duke ecur dhe lëviz në mënyrë aktive. Duhet ta dimë që në ato orë thithja aktive e ajrit është toksike për tërë popullatën, thotë Stanoeska.

Anastasov, i cili e gjeti këtë investim në ndërtim, tani beson se me shitjen e truallit një investitori tjetër të huaj, i cili është ngjitur me shkritoren, nuk do të ketë asnjë mundësi për të zgjeruar këtë kapacitet, pra aktivizimin e fazës së dytë dhe të tretë, e cila sipas ambientalistëve dhe ekspertëve do të thotë gjithashtu ndotje e mundshme e mjedisit. Vendimi për shitjen e tokës, mbi të cilën do të zgjerohej ky kapacitet, gjithashtu u shit me arsyetimin se investimi dhe ndërtimi i shkritores ishin të ngadalta.

– Pesë vjet më parë pretenduam se do të ketë ndotje në Komunën e Probistip. Tani lejohet të operojë, domethënë filloi me prodhimin e provës, me atë periudhë prove të “Crownfield Foundry”, pra fazën e parë. Vitin e kaluar, Komuna e Probistip ndërmori një hap për të shitur pjesën tjetër të tokës për investime, e cila nuk është në këtë kategori të industrive të rënda dhe ndotëse, pra është një kapacitet prodhimi pa asnjë ndotje dhe kështu mund të tregojë kohën për të parandaluar zgjerimin e “Crownfield Faundri”, pra faza e dytë dhe e tretë, thotë Anastasov.

Fqinji i parë i shkritores në 2021 pritet të punësojë rreth 250 njerëz nga Probistip, dhe do të punojë në prodhimin e produkteve kozmetike nga marihuana. Por menaxhimi i shkritores Carunfield Faundry te fqinji i ri dhe shitja e truallit, i cili fillimisht ishte planifikuar për ndërtimin e objekteve për fazat e dyta dhe të treta, nuk shoh ndonjë pengesë nga qeveria.

– Ka mjaft tokë në zonën e Probistip për të lejuar që ndërmarrja Cranfield Foundry të rritet. Me sa dimë, toka në fjalë u shit me një procedurë zyrtare për shitjen e tokës nga Qeveria. Ne nuk morëm pjesë në ankand, sepse në atë fazë nuk na duhej ajo tokë. Planet tona po përshtaten vazhdimisht me mjedisin në ndryshim të biznesit dhe toka jonë aktuale na mundëson që në një të ardhme të afërt të rrisim në mënyrë të konsiderueshme biznesin tonë në Maqedoni, thonë nga ndërmarrja Crownfield Foundry

Битката за добивање на А интегрирана еколошка дозвола 

Beteja për të marrë një leje mjedisore të integruar 

Cranfield Foundry është një kompani që prodhon dhe përpunon aktrime gri dhe nodulare që përdor vetëm energji elektrike. Në këtë proces, ata janë rreptësisht të ndaluar të përdorin lëndë të para që përmbajnë substanca të dëmshme, në mënyrë që një produkt që plotëson të gjitha standardet e cilësisë, sigurisë dhe mbrojtjes së mjedisit të mund të dorëzohet. Shkritorja aktualisht ka një periudhë provë, ose prodhim prove të së parës

fazë, por për të filluar zyrtarisht prodhimin, kalimi në fazën e dytë dhe të tretë duhet të ketë një leje A të integruar, të lëshuar nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Fizik. Kërkesa është dorëzuar në qindra faqe. Ministria kërkoi një mendim nga Komuna e Probistipit më 6 shtator 2019, dhe Inspektori i Mjedisit Komunal në Komunën e Probistip paraqiti mendimin dhe vërejtjet e tyre më 9 tetor 2019.

Inspektori i Mjedisit Komunal bën një varg vërejtjesh dhe pasaktësish. Ai beson se kërkesa për marrjen e një leje mjedisore të integruar është bërë pa një qasje të detajuar dhe thelbësore në procesin tekniko-teknologjik të prodhimit të hedhjes, por siç thotë ai është shumë i përgjithshëm, ka disa pretendime, dhe nuk ka asnjë njoftim për një gjë të tillë, disa procese. dhe aktivitetet lihen për të ardhmen, pa parashikuar, disa parametra janë lënë pa dashje ose aksidentalisht, por siç thotë ai ka pretendime të pasakta.

– Kërkesa pretendon se asnjë depozitë nuk do të depozitohet në kufirin e Instalimit (f. 11), megjithëse më vonë do të sigurohet ruajtja e përkohshme në ambientet e duhura, të cilat do të rrethohen dhe mbulohen, të cilat nuk presin një emision të madh në atmosferë, pyetja është nëse vepron në një hapësirë hermetike (f. 13). Pretendohet se në tokë ekziston mundësia e përqendrimeve më të larta të metaleve të rënda nga burimet e tjera, pa dhënë të dhëna të sakta, të cilat ekzistojnë nga studimet e mëparshme, pa deklaruar mundësinë e rritjes së ngarkesës shtesë në tokë nga funksionimi i saj. Çështja nëse situata e vërtetë është duke u manipuluar apo fshehur me vetëdije, për arsyetimin e mëvonshëm (f. 19), thuhet në raportin e Inspektorit Komunal të Mjedisit në Komunën e Probistip.

Ai thekson se në kërkesën e shkritores Cronfield, në pjesën e përshkrimit të instalimit, ajo fillon drejtpërdrejt me përgatitjen e metalit të lëngshëm, pa përshkruar fillimisht proceset e përgatitjes së lëndëve të para hyrëse, siç janë hekuri skrap dhe çeliku skrap.

– Procesi i ftohjes së prizave nuk përshkruhet fare, por përmendet vetëm, dhe si proces duhet të dini kohën, sasinë e nxehtësisë ose temperaturën në fillim dhe në fund të ftohjes, veçanërisht daljet me të cilat temperatura do të lirohen nga kallëpe, thuhet në vërejtjet e Inspektorit të Mjedisit Komunal të Komunës së Probistip.

Jep vërejtje në pjesën e skorjes nga shkrirja e hekurit dhe çelikut, pastaj për pluhurin nga filtrat, si dhe për emetimin e grimcave të ngurta në atmosferë, pa deklaruar depozitimin e pluhurit nga instalimi në tokë, sepse në mjedis kryesisht është tokë e punueshme bujqësore.

-Sipas të dhënave të deklaruara, emetimet e grimcave të ngurta janë 7.5 miligram për metër kub ose në vit mbi 20 tonë. A nuk do të jetë një ngarkesë shtesë në tokë, sepse pretendoni se është e mundur që toka përreth instalimit të ndotet me metale të rënda, pyet inspektori komunal i mjedisit.

Kërkohet gjithashtu një përgjigje nëse procesi i prodhimit gjatë ftohjes së ujit nuk do të shkaktojë ndryshimin e klimës në mjedis. Si përgjigje, inspektori konsideron që në kërkesën për lejen e integruar mjedisore A nuk u kushtua vëmendje aspak për lëndët e para hyrëse, për cilësinë dhe pastërtinë e shkritores.

Kryetari Anastasov pret që menaxhimi i Cronfield Foundry të marrë seriozisht vërejtjet. Seanca dëgjimore publike do të zhvillohet kur masat kundër përhapjes së koronavirusit të qetësohen.

– Në fushën e standardeve mjedisore, të cilat ne kemi së bashku me Ministrinë e Mjedisit, kemi marrë garanci se sistemi, i cili është vendosur sipas të gjitha standardeve, “Cranfield Foundry” nuk është ndotës, por do të kemi besim kur të fillojë prodhimi, kur matja do të fillojë në mjedis dhe atëherë ne do të jemi njëqind për qind të bindur se “Crowfield Faundry” nuk është ndotës. Unë po flas në atë periudhë provë, ata kanë punuar për prodhimin e provës për disa muaj, d.m.th. ata po nxjerrin produktet e para. Por duke pasur parasysh këta dy muaj rreth pandemisë ata kanë probleme shtesë. Sidoqoftë, deri në muajin e gjashtë ose të shtatë të vitit 2020, ne do të jemi të pastër, i cili me “Cronfield Foundry” në pjesën e mjedisit, dhe në pjesën e asaj që do të thotë prodhimi, thotë Anastasov.

Matjet tregojnë se në këtë periudhë provë shkritore nuk e ndot ajrin, dhe siç thotë Anastasov deri më tani nuk ka asnjë reagim nga popullata lokale nga fshati Neokazi, i cili është vetëm disa kilometra larg fabrikës.

– Pritet që kur të fillojë prodhimi, faza e parë në aktivitet të plotë, do të kemi një panoramë të qartë dhe më pas do të bëjmë një hap konkret me “Cronfield Foundry”, thotë Anastasov.

-Crunfield Foundry përmbush detyrimet e saj dhe të gjitha kërkesat e listuara në Studimin e Vlerësimit të Ndikimit në Mjedisi. Për më tepër, përsëri në vitin 2017, kompania zbatoi politikën e saj për mbrojtjen e shëndetit dhe sigurisë në punë, e cila i drejton të gjithë punonjësit tanë që të zvogëlojnë prodhimin dhe ndotjen e mbeturinave. Matjet e bimëve nga një laborator i akredituar dhe shkarkimet në atmosferë janë rreth 50% më të vogla se vlerat kufitare të përcaktuara. Në shkritore nuk ka ujë të ndotur industrial, i cili është rezultat i teknologjisë dhe proceseve të përdorura në shkritoret moderne dhe bashkëkohore si tonat, thotë menaxhimi i shkritore Crownfield.

Sidoqoftë, ambientalistët dhe pushteti vendor morën informacione nga punëtorët, të cilët dhanë dorëheqjen pasi u punësuan për disa muaj, sepse, siç u tha, mjegulla u krijua në vetë fabrikën e prodhimit. Pavarësisht nëse ky informacion mban apo është në nivelin e spekulimeve, ne kemi marrë këtë përgjigje nga menaxhmenti i “Crownfield Foundry”.

– Ka shumë thashetheme për shumë gjëra në çdo qytet dhe Probistip nuk bën përjashtim. Sidoqoftë, dëshirojmë të theksojmë se mirëqenia, atmosfera pozitive dhe kushtet e mira të punës së punonjësve tanë janë përparësia jonë. Kemi një ekip besnik dhe shumë të kualifikuar, shkalla e largimit të të punësuarve është shumë e ulët, njerëzit marrin mundësi për të mësuar dhe rritje të karrierës, ata na rekomandojnë si punëdhënës të mirë për miqtë dhe të afërmit e tyre dhe kjo do të thotë shumë për ne. Ne rritemi si kompani dhe po përmirësohemi vazhdimisht në mënyrë që të ruajmë motivimin e ekipit tonë në një nivel të lartë. Në kthim, ne kemi një ekip që me të vërtetë kujdeset për kompaninë sikur të ishte i tyre, sipas Crownfield Foundry. Pushteti vendor është i mendimit se qyteti, i cili në kohën e ish-Jugosllavisë u rendit si një nga qytetet më të ndotur, i jep përparësi shëndetit të njeriut dhe mbrojtjes së mjedisit, ndërsa ambientalistët janë të mendimit. “Ndotësit ende drejtojnë vendin, dhe shteti nuk drejton ndotës,” thanë ambientalistët.

***

Burimi: Media Plus – Shtip

Kjo storje është pjesë e projektit “Edhe informimi lokal është test për BE-në”, i financuar nga Fondacioni Shoqëri e Hapur-Maqedoni”

—————————————————

21 Maj 2020