Facebook Twitter Youtube Flickr Instagram

Важни информации

Фондацијата Отворено општество-Македонија апелира за фер изборна кампања и почитување на демократските вредности

Реакции

Фондацијата Отворено општество – Македонија реагира на повторниот обид за дискредитација на граѓанското општество

Конкурси

Јавен повик за набавка на опрема за потребите на проектот „Образование на помалите етнички заедници“

Краен рок за пријавување: 23 јули 2020

Конкурси

Повик за доставување на понуди за изработка на промотивна медиумска кампања во рамки на проектот „РЕДОВНО НА ЧАСОВИ“

Краен рок за пријавување: 16 јули 2020

Важни информации

Работиме од дома

ФООМ ги следи препораките за заштита и превенција од ширење на вирусот COVID-19 и привремено ја затвора канцеларијата

БЛОГ

Државата во сценариото за десоросоизација

БИРН истражуваше како ВМРО-ДПМНЕ ги спрегна институциите за пресметка со „Сорос“

Кои сме ние

Посветени сме на градењето динамично и толерантно општество во кое граѓаните се активни, а властите отчетни, во кое сите ќе имаат еднакви можности да ги искористат своите потенцијали, каде се почитува различното мислење и се негува критичката мисла

Развој на граѓанското општество

Се залагаме за активно учество на граѓаните во општеството - во креирањето на политики и практики кои ќе овозможат слободно, демократско, мултикултурно и мултиетничко општество во кое има место за сите.

Владеење на право и добро управување

Работиме на унапредување на владеењето на правото и зголемувањето на транспарентноста и отчетноста на институциите. Се залагаме за креирање систем кој ќе обезбеди сигурен пристап до правда за сите граѓани подеднакво

Образование и млади

Се залагаме за квалитетно образование, достапно за сите, кое ќе им овозможи на децата и младите да научат критички да размислуваат, да ги почитуваат различностите, но и целосно да ги искористат своите потенцијали.

Здравје и права

Пристапот до квалитетна здравствена заштита за сите ни е приоритет. Се залагаме сите граѓани, а особено маргинализираните да можат да си ги остварат своите здравствени права, без да бидат дискриминирани.

Правно зајакнување

Правно зајакнување значи дека секој од нас треба соодветно да биде информиран за да препознае правен проблем и доволно моќен самостојно да реагира. Активно работиме основните правни услуги да бидат лесно достапни дури и за најмаргинализираните граѓани.

Теми

Настани

10Фев. 2020

Промоција на зборникот „ОД БУКУРЕШТ ДО ПРЕСПА - Сведоштва на едно време:...

„Македонија од Букурешт до Преспа“ е публикација втемелена на сведоштва. Сведоштва за едно време-невреме кое во колективната меморија на нашите…

21Дек. 2019

Конференција: Вака (НЕ) бива - За креативниот активизам и амбициите да с...

Намалувањето на квалитетот и назадувањето на демократските процеси и практики е неповолен повеќегодишен тренд како во развиените, така и во…

Види ги сите минати настани Види ги сите реакции