Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Медиуми
пронајди

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА НА ВЛАДИМИР МИЛЧИН ЗА ЛУСТРАЦИЈАТА

Лустрацијата е процес на дискредитација што ќе ја разниша државатаvozivo.mk

Извршниот директор на Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ), Владимир Милчин, на 13-ти август, одржа прес-конференција на која најави жалба до Управниот суд и кривична пријава за Томе Аџиев од Комисијата за верификација на фактите. За Милчин, решението на лустраторите со кое тој се претставува како соработник на тајните служби претставува „куп смрдливи лаги“, а процесот на лустрација претставува „римска арена“ во која народот гледа како луѓето меѓусебно се убиваат или пак, се изедени од ѕверовите.

Осврнувајќи се на детали од неговото лично досие, но и на работата на Комисијата, Милчин истакна дека хајката и линчот, наречени лустрација, имаат за цел да го зацврстат режимот и да ги дискредитираат неподобните. Овој процес го води претседател без легитимитет и мандат, кој како ревносен слуга бесрамно ги реализира наредбите на режимските налогодавачи и крие клучни документи кои потврдуваат дека Милчин никогаш не бил соработник на тајните служби.

„Кога пред една година го добив решението од Комисијата за лустрација, во него имаше дознака „Строго доверливо“ и затоа јас прекинав со објавување. Но ваквите методи на Комисијата да се етикетира и да се замолчи етикетираниот се чудни. За тужба пред надлежен суд, според Аџиев, потребно е да ја известам Комисијата. Е па еве, сега, го известувам дека ќе поднесам тужба до Управниот суд, но ќе поднесам и кривична пријава против него. Решението на Комисијата нема да го коментирам бидејќи го сметам за куп смрдливи лаги... Аџиев е всушност кодош, кој без срам ги реализира наредбите на своите налогодавачи. Методите со кои се служи не се непознати. Тој го затаил документот од УБК во кој пишува дека „Владимир Милчин не е соработник“. Го прикрил прашалникот за ревизија на „Лично досие“ во кое пишува дека Милчин немал однос со МВР“ истакна Милчин и додаде дека четири државни институции потврдиле дека тој никогаш не бил соработник на службите.

Првиот човек на ФООМ констатира дека и двата режима кон него постапувале исто: „Поранешната власт, можеби се надевала дека ќе ме направи соработник, но не успеа. Страшно е тоа што и денешната власт, ако не може да го направи Милчин соработник, сака да го уништи. Оваа власт не е ништо подобра од претходниот режим. Штетите од овој процес ќе се шират и тие штети нема да останат само на ниво на општеството и моралот, туку ќе се одразат на институциите на системот и ќе ја разнишаат државата“ заклучи Милчин и најави дека освен пријавата за Аџиев, ќе поднесе кривични пријави и за сите оние оние што наседнале на стапицата на Аџиев и објавиле цитати од службени белешки кои не биле кажани од него, туку од друго лице, соработник заведен под псевдонимот „Мишо“.