Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Заедничка рамка за правно зајакнување
пронајди

ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА МЕНУВАЊЕ НА НАРАТИВИ КОН РОМИТЕ ВО ЗДРАВСТВЕНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Во периодот од 24 до 26 октомври 2017 година, во хотел Тино во Охрид, се одржа семинар на тема „Менување на наративи кон Ромите во здравствените институции“, во организација на ФОО - Програма за јавно здравство од Њујорк и Фондација Отворено општество – Македонија.

На средбата земаа учество студенти, претставници на граѓански организации, здравствени институции и професори од Македонија, Бугарија, Унгарија, Србија и Романија кои работат во полето на унапредување на човековите права, особено во областа на јавното здравство.

Целта на семинарот беше преку интерактивни вежби и теоретски дискусии, запознавање со основите на наративниот пристап кон пациенти во здравствените институции и како преку методот на раскажување приказни (слушање и раскажување) за искуствата на пациентите Роми во здравствениот систем, да се воочи моќта на слушањето и влијанието на истото како во односот помеѓу здравствените работници и пациентите Роми, така и до достапноста до здравствени услуги.

Предавачи на семинарот беа еминентните професори Paul Browde, Mindy Thompson Fullilove и Murray Nossel.

поврзани новости

нема поврзани новости